Leva klimatsmart

Visste du att det går åt fem gånger mer vatten när du badar än när du duschar. Det finns många sätt att leva klimatsmart. 

Spara vatten genom att hellre duscha än att bada. Använd diskbalja när du diskar, stäng av kranen medan du borstar tänderna och anmäl droppande kranar och  rinnande wc-stolar till vår serviceanmälan på lundbergs.se. 

Om du släcker lamporna i de rum som du inte vistas i och bara tänder när du går in dit, sparar du mycket el. Med lågenergilampor sparar du ännu mer. En vattenkokare sparar också energi jämfört med om du kokar vattnet på en vanlig spishäll, eftersom det går betydligt snabbare att koka upp vattnet i vattenkokaren. Har du induktionshäll, är det ingen större skillnad. Undvik standbyläge på elektriska apparater. 

Tänk också på att det är livsfarligt att använda elektriska apparater i badrummet om kontakten sitter utanför!

Kontrollera ventilationen

Du kan kontrollera att ventilerna fungerar genom att sätta en bit papper framför. Sugs pappret fast är ventilen okej. Stäng aldrig ventilerna helt, för då blir luftcirkulationen i din bostad dålig. Rengör alla luftventiler minst två gånger om året. Normal temperatur i en lägenhet är ungefär 20 grader. Det kan vara något svalare under natten. Om du tycker att det är för kallt i bostaden så kontrollera först att möblerna inte står framför elementen och hindrar värmen att spridas. Är det ändå kallt så kontakta oss på Lundbergs.

Sortera sopor

Gör rent de förpackningar som du källsorterar. På så sätt undviker vi dålig lukt och råttor. Följ våra anvisningar i soprummet. Om det inte finns anvisad plats för avfallet så kan du använda de allmänna återvinningsstationerna. De tar emot glas, plåt och pappersförpackningar. Skrymmande möbler och grovsopor, elektronik och miljöfarligt avfall lämnas på Retur punkten. Till miljöfarligt avfall räknas till exempel batterier, glödlampor, lysrör, målarfärg och lösningsmedel.