Visa hänsyn, förebygga olyckor

Att visa hänsyn är A och O för att man ska trivas tillsammans. Det kan också handla om att förebygga olyckor.

Skydda barnen

För att undvika olyckor kan du se till att kontakterna har petskydd och att alla fönster och balkongdörrar är försedda med barnspärr. Förankra gärna dina bokhyllor och andra tunga möbler i väggarna. Tänk också på att förvara rengöringsmedel, kemikalier och mediciner i låsta skåp.

Håll trapphuset fritt

Du får inte förvara någonting i entrén och trapphuset. Barnvagnar, pulkor och cyklar kan vara i vägen vid brådskande ambulanstransporter eller försvåra vid släckning av brand. Det underlättar även för oss som ska städa om inget står i vägen.

Respektera dina grannar

Tänk på att det bör vara tyst i huset mellan kl 22 och 06.

Undvika brand

Vanliga orsaker till att det börjar brinna är oförsiktighet med stearinljus eller bortglömda kastruller på spisen. Din tv, kaffebryggare, brödrost, laddare till mobiltelefonen och andra elektriska apparater kan också orsaka brand.

Du kan själv minska riskerna för brand i din bostad. När du undviker standbyläge och ansluter dina apparater till timer så är ditt hem genast säkrare. Börjar det brinna i köket kan du försöka kväva elden med ett lock, en plåt eller en handduk. Använd aldrig vatten om det brinner i en kastrull eftersom olja och margarin ihop med vatten ger en explosionsartad brand.

Kan du inte släcka elden själv så stäng dörren till det brinnande rummet och ring 112. Om bildäck börjar brinna blir det kraftig rökutveckling och därför är det inte tillåtet att förvara däcken i lägenhetsförrådet.

Vi tillhandahåller brandvarnare i alla lägenheter. Testa batteriet med jämna mellanrum så att din lägenhet är säker.

Använda tvättstugan

Var noga med att hålla tiderna och följa instruktionerna. Varje gång du har tvättat behöver du också städa tvättstugan och torkrummet. Lämna den i samma skick som du själv förväntar dig.

Vett och etikett på balkongen

Mata inte fåglar från balkongen eller fönstren eftersom maten lätt faller ner och lockar till sig råttor. Undvik också att skaka mattor eller dukar från din balkong så inte skräpet hamnar hos grannen. Montera blomlådor och vädringsstänger på insidan av balkongräcket eftersom allt som hänger ut från balkongen kan skada någon om det faller ner.

På balkonger och uteplatser är det endast tillåtet att grilla med elgrill. Du kan läsa mer om grillning längre ned.

Det är inte tillåtet att röka på balkongen. Våra fastigheter är ju rökfria.

Förhindra inbrott

Lås dörren när du går ut och se till att fönster och balkongdörrar är stängda. Undvik att förvara dina värdesaker och nycklar i hallen eftersom tjuven kan öppna ytterdörren och på några sekunder rensa din hall på väskor, nycklar och mobiltelefoner medan du sitter vid tv:n eller står i duschen. Lås gärna dörren även när du är hemma, men låt nyckeln sitta kvar på insidan om du måste ta dig ut fort.

Till ditt förråd rekommenderar vi att du skaffar ett rejält hänglås och ser till att du inte förvarar några värdefulla och stöldbegärliga saker där.

Grilla

Flera innergårdar har anordnade grillplatser där du kan grilla. Tänk på att plocka undan efter dig när du är färdig, så att det blir trevligt för nästa person som vill grilla.
Det går också bra att grilla med egen grill på vissa innergårdar, men tänk på att ställa den en bit ifrån huset så att inte röken stör dina grannar. Lämna inte heller grillen obevakad och ha gärna vatten i närheten att släcka med. 
På balkonger och uteplatser är det endast tillåtet att grilla med elgrill. Elgrillen ska vara utrustad med en termostat för att undvika överhettning. Gasol- och kolgrill är förbjudet på balkong och uteplats på grund av brandrisken. Visa hänsyn till dina grannar och prata gärna med dem innan du ska grilla så att de tycker att det är okej. 

Bekämpa ohyra

Om du hittar småkryp i din lägenhet, hör av dig till oss så hjälper vi dig att komma i kontakt med Anticimex. Det gäller allt från pälsängrar, mjölbaggar eller silverfiskar till andra skadedjur eller insekter.  Anticimex sätter in lämplig bekämpning omedelbart och kan på så sätt förhindra att ohyra får fäste i din lägenhet eller sprids till dina grannar.

Har du problem med blomflugor? Sätt fram en skål med en blandning av vitvinsvinäger, sirap och en droppe diskmedel. Efter några dygn bör du ha blivit av med blomflugorna.

Husdjur

Rasta inte dina djur på gården utan använd rastgårdar. Ha alltid ditt husdjur kopplat utanför lägenheten eftersom dina grannar kan vara rädda eller allergiska. 

Undvik helst att låta ditt djur vistas på balkongen då det finns risk för fallolyckor. Om det är viktigt för dig att ditt husdjur ska ha tillgång till balkongen, kontakta oss innan du monterar upp ett nät, så kan vi tillsammans se till att det görs på rätt sätt så du både skyddar djuret och fastigheten.