Städa och rengöra

Håll rent och snyggt i lägenheten så blir den trivsam och håller sig fräsch länge.

Städa badrum

Rengör handfat, toastol och badkar med allrengöringsmedel och en mjuk borste. Hårda borstar, stålull och skrubbsvampar skadar ytskiktet och gör det på sikt omöjligt att göra rent. För toalettens insida finns särskilda rengöringsmedel som är effektiva utan att förstöra ytan. Vanlig ättika kan också lösa upp kalkavlagringar. Du får aldrig spola ner tops, bindor, tamponger och kemikalier i toaletten. 

Ta bort fronten på badkaret så kommer du åt ordentligt under. Rensa golvbrunnen och vattenlåsen emellanåt så att det inte blir stopp eller dålig lukt. Om du upptäcker att vatten har kommit in under plastmattan ska du göra en serviceanmälan

Kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengör du i första hand med vatten och diskmedel eller allrengöring. Använd inte såpa eftersom den kan ge en beläggning på plattorna som suger åt sig smuts. Sura rengöringsmedel kan skada fogmassan mellan plattorna.

Rengöra kök

Spisen rengör du enklast med vatten och disk-medel. På plattorna kan du använda stålull eller skursvamp. För spisar med keramikhäll finns särskilda medel. Dra ut spisen så att du kom-mer åt att städa bakom. Kontrollera samtidigt att spisen har ett tippskydd så att den inte kan tippa om något barn i ett obevakat ögonblick klättrar på handtagen till ugnsluckorna. Om ugnen är väldigt smutsig så finns det starkare rengörings-medel speciellt anpassade till ugnar som du kan använda utan att skada eller repa ytskiktet.

I din fläkt samlas fett när du lagar mat. Rengör filtret emellanåt genom att ta loss det och spola ordentligt i varmt vatten. Kylskåp och frys behöver frostas av med jämna mellanrum. Matvarorna håller längre och du sparar el. Du stänger bara av och låter isen smälta  av sig själv. Använd inte vassa föremål för att få loss is eftersom det kan skada kylskåpet. Vissa kylskåp är självavfrostande.

Rengöra golv

Dina golv håller sig fina och fräscha längre om du rengör dem med en mopp eller trasa som inte är för våt utan endast fuktig. Oftast räcker det att använda ett milt rengöringsmedel som såpa. Det finns också mikrofibertrasor och moppar som helt utan rengöringsmedel effektivt suger upp damm och smuts. Linoleumgolv kan du tvätta med väldigt lite ljummet vatten och såpa eller handdiskmedel utan att skada dem. Om golvet är slitet finns det polish/vax som du kan använda på linoleum, men inte på plastmattor eftersom de kan missfärgas av medlet.

Linoleumgolv skadas av för mycket eller för varmt vatten. Du kan skydda dina golv från repor och märken genom att sätta möbeltassar på dina möbler. Om du ska flytta något tungt över golvet och inte orkar lyfta, kan du ställa möbeln på en matta och dra den utan att skada golvet.

Damma väggar

Vanliga tapeter tål bara att dammtorkas medan målade väggar kan torkas med en fuktig trasa. Lister och plastdetaljer rengör du lättast med varmt vatten och såpa. Om du har fått märken på tapeten kan du prova att ta bort dem med ett suddgummi. 

Torka tak är svårt

Rengör tak i våtutrymmen med fuktig trasa. Behöver du göra rent övriga tak, rådgör med oss på Lundbergs.

Tvätta dörrar, skåp och fönster

På skåp och dörrar kan du göra rent med  ljummet vatten och milt rengöringsmedel.  Undvik starka medel, stålull och riviga tvätt-svampar som kan göra ytan matt och repig. Putsa fönster när det är plusgrader. Du använder ljummet vatten, lite diskmedel och en fönsterskrapa.