Värmen i din bostad

Tillsammans skapar vi ett bra inomhusklimat

Vi får ofta frågor om inomhustemperaturen i våra hus. Det någon tycker känns behagligt tycker någon annan känns svalt eller varmt - hur vi upplever temperatur är individuellt. Ett behagligt inomhusklimat är viktigt för att du som hyresgäst ska trivas och må bra i din bostad. Tillsammans kan vi uppnå en trivsam inomhusmiljö och samtidigt värna om miljön genom att spara på energi. 

Vad är rätt temperatur?
I våra fastigheter håller vi en inomhustemperatur omkring 20 °C, en nivå de flesta upplever som behaglig. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 20 grader, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Om du vill kontrollera temperaturen i din lägenhet ska du mäta den en meter från en yttervägg och en meter ovan golvet. 
Varför väljer vi inte en högre temperatur? Varje grad som vi höjer temperaturen innebär en ökad energianvändning som i sin tur medför en negativ miljöpåverkan. Vi lägger stor vikt vid att minska våra CO2-utsläpp och hoppas såklart att du vill hjälpa oss i det arbetet. 

Hur fungerar det?
Värmesystemet i din lägenhet är automatiserat och anpassas efter temperaturen utomhus. Har du termostatventiler på dina element känner de av inomhustemperaturen och stänger av värmesystemet tillfälligt när lägenheten är uppvärmd till rätt nivå. Det betyder att elementen kan vara kalla även om det är kallt ute, utan att något är fel. Även under höst och vår kan det hända att dina element är kalla utan att något är fel. Det beror på att det tar lite tid för värmesystemet att hänga med och leda fram värme till elementen när temperaturerna svänger mycket över dygnet. 

Vad kan du göra själv?
Det finns några saker som du kan göra själv för att bidra till ett bra inomhusklimat.  


Vad du kan göra för att förbättra ditt inomhusklimat:

  • Undvik att ställa möbler, elementskydd, eller annat framför elementen. 
  • Ställ inte heller för mycket saker på fönsterbrädan.
  • Det är bra att vädra men gör det på rätt sätt. Vädra ofta och under korta stunder. Låt inte fönster och dörrar stå på glänt under längre tid. stunder.
  • Ventiler och ventilationsdon ska vara öppna. Luften måste kunna passera för att skapa ett bra inomhusklimat.
  • Kontrollera elementen ibland. Är elementet kallt upptill men varmt nedtill kan det vara luft i systemet. Gör en serviceanmälan så hjälper vi dig med luftningen.
  • Dra för persienner eller gardiner på natten när det är kallt - de hjälper till att isolera mot kylan från fönstren.