Hyresrätt - en utmärkt svensk boendeform

2007-10-19 | Norrköping Skriv ut 

Hyresrätten - en utmärkt svensk boendeformBoendet är en mycket viktig del av våra liv, men hyresrätten kommer sällan till sin rätt i den svenska bostadsdebatten. Bara i Norrköping bor mer än 40 000 människor i hyreslägenheter. Och de får sällan höra vilket smart val de har gjort. Hyresrätten står för trygghet, service och ett bekymmersfritt boende där du får tid och pengar över till annat. I jämförelse med boendeformer i många andra länder är den svenska hyresrätten lika unik och speciell som till exempel allemansrätten. Om detta vill vi berätta i ett samarbete över företagsgränserna.

En utmärkt svensk boendeform

En härlig skogspromenad med gummistövlar på fötterna och svampkorg i handen – i Sverige kan vi njuta av många rättigheter som bygger på traditioner med rötter långt tillbaka i tiden. Rättigheter som många av oss tar för givna men som är sällsynta på andra håll i världen. Att fritt kunna ströva i skog och mark är en av dem. Att hyra sin bostad utan att behöva betala stora pengar i insats är en annan.
 

En bostad där allt ingår

Vid vilken tidpunkt Sveriges första hyreskontrakt skrevs är svårt att veta, men hyresboendet har funnits länge och är en viktig del av vårt samhälle. Att kunna njuta av hyresrättens alla fördelar är lika svenskt som sill och potatis och i likhet med allemansrätten är den svenska hyresrätten smått unik. Att kunna hyra en bostad där allt ingår är få förunnat. När man i många andra länder släpar sina vitvaror uppför trapporna har hyresgästen i Sverige redan flyttat in. Att ha full reparationsservice inbakad i hyran är ytterligare något många andra bara kan drömma om när spis, kylskåp eller andra kostsamma livsnödvändigheter sjunger på sista versen. Den service och trygghet som hyresrätten innebär kan inga andra boendeformer tävla med.
 

Friheten får du på köpet

Du som valt att bo i hyresrätt kan lugnt luta dig tillbaka när andra klipper gräset, tilläggsisolerar eller målar fasaden. Du har tid att ägna dig åt annat. Gärna åt det som sätter guldkant på just din tillvaro. Med hyresboendet kommer friheten på köpet. Livet är föränderligt och att kunna byta bostad när omständigheterna förändras eller situationen kräver ska inte vara krångligt. Som hyresgäst slipper du sitta fast i långa avtal eller styras av bostadsprisernas upp- och nedgångar. Ett mer flexibelt och fritt boende finns inte. Välkommen att njuta av dina hyresrättigheter!